USA trip, wycieczka po usa, stany zjednoczone, wyprawa do usa, zwiedzanie usa, wiza turystyczna, zdjęcia, przewodniki, bilety, samolot, wypożycz samochód, wypożyczalnia



USA trip, wycieczka po usa, stany zjednoczone, wyprawa do usa, zwiedzanie usa, wiza turystyczna, zdjęcia, przewodniki, bilety, samolot, wypożycz samochód, wypożyczalnia

Kto nas odwiedził?
USA trip, wycieczka po usa, stany zjednoczone, wyprawa do usa, zwiedzanie usa, wiza turystyczna, zdjęcia, przewodniki, bilety, samolot, wypożycz samochód, wypożyczalnia
RSS
 

Wnioski dla dzieci

Dzieci poniżej 14-tego roku życia nie muszą zazwyczaj zgłaszać się osobiście na rozmowę z konsulem w sprawie wizy.


Jeżeli jedno z rodziców posiada ważną amerykańską wizę nieimigracyjną, rodzina wraz z dzieckiem przebywa aktualnie w Polsce, a dziecko ubiega się o taką samą kategorię wizową jaką posiada rodzic, wymagane dokumenty dla dziecka należy przesłać korzystając z usług kurierskich TNT. Należy również załączyć kopię wizy rodzica do dokumentów dziecka.


W przypadku gdy oboje rodzice posiadają ważne wizy, zaleca się dołączenie kopii wiz obojga rodziców do podania dziecka. W podaniu wizowym dziecka rodzice powinni jasno zaznaczyć, czy dziecko podróżuje z jednym, czy z dwojgiem rodziców.


Jeżeli nazwiska rodzica i dziecka są różne, należy dostarczyć odpis zupełny aktu urodzenia lub postanowienie sądowe o adopcji.


Jeśli osoba ubiegająca się o wizę uważa, że w jej przypadku rozmowa z konsulem nie jest konieczna, musi zarejestrować się on-line w celu dostarczenia wymaganych dokumentów.


Wymagane postępowanie:


  1. Należy wnieść opłatę za rozpatrzenie podania o wizę.
  2. Należy wypełnić elektroniczny wniosek o wizę nieimigracyjną (DS-160).
  3. Należy umówić się na spotkanie korzystając z tej strony internetowej. Aby zakwalifikować się do zwolnienia z rozmowy z konsulem, trzeba odpowiedzieć na kwalifikujące pytania on-line lub zadzwonić pod numer infolinii:
    • osoby dzwoniące z Polski: tel. +48 22 3071361
    • osoby dzwoniące z USA: tel. 703-988-7101



Osoby zakwalifikowane otrzymają dokładne instrukcje dotyczące sposobu dostarczenia dokumentów.


Aby umówić się na spotkanie, należy podać trzy informacje:
  • Numer paszportu,
  • Numer potwierdzenia z Banku Pocztowego (aby uzyskać pomoc w odnalezieniu tego numeru, należy kliknąć tutaj)
  • Dziesięciocyfrowy (10) numer kodu kreskowego ze strony potwierdzającej złożenie formularza DS-160.



Dokumenty należy przesłać korzystając z usług kurierskich TNT



Proces wizowy może trwać do 7 dni roboczych. Ambasada oraz Konsulat zastrzegają sobie prawo do wezwania na indywidualną rozmowę z konsulem każdej osoby starającej się o wizę.


Dzieci podróżujące do USA


Ze względu na rosnącą liczbę uprowadzeń i wykorzystywania dzieci, U.S. Customs and Border Protection (Urząd Celny i Straż Graniczna Stanów Zjednoczonych Ameryki) zaleca, aby w przypadku, gdy dziecko podróżuje tylko z jednym rodzicem lub z opiekunem, osoba towarzysząca dziecku posiadała pisemną zgodę drugiego rodzica (lub obojga rodziców) na jego wyjazd poza granice kraju. Urząd Celny i Straż Graniczna Stanów Zjednoczonych zaleca, aby pismo było napisane w języku angielskim, potwierdzone notarialnie i zawierało stwierdzenie:
„Potwierdzam, że moja żona/mój mąż/inna osoba podróżuje poza granice kraju z moim synem/córką i wyrażam na to zgodę”
(“I acknowledge that my husband/wife/other person is traveling with my son/daughter out of the country and has my permission to do so”).


Rodzice dziecka mogą również rozważyć udzielenie pełnomocnictwa tymczasowemu opiekunowi na wypadek nieprzewidzianych okoliczności medycznych, jakie mogą się zdarzyć na terytorium Stanów Zjednoczonych. W przypadku, gdy opiekę prawną nad dzieckiem sprawuje tylko jeden rodzic dokumenty, które to potwierdzają, takie jak postanowienie sądu dotyczące władzy rodzicielskiej, akt urodzenia dziecka wskazujący tylko jednego rodzica, akt zgonu itp. będą przydatne w podróży.



Odpowiedź

 
Page not found - Sweet Captcha
Error 404

It look like the page you're looking for doesn't exist, sorry

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.


[+] Emotikony
 
  1. gosiaB

    3 lipiec 2014 o 23:55

    witam, złożyłam wniosek ds-160 dla mojego syna(2 latka). chce zeby pojechal na wakacje z dziadkami( oni maja obywatelstwo) i ojciec obecnie tez jest w usa, wiec chcem zeby troche z ojcem poprzebywal. Rozmowe mam za tydzien i ja tylko bede na rozmowie z synem. Czy wystarczy moja obecność? mąż nie da rady dojechac na rozmowe.

     
    • Szymon

      Simi

      6 lipiec 2014 o 11:52

      Cześć gosiaB,

      Jeżeli będziesz się starać o wizę dla dziecka to spełniając pewne warunki można skorzystać z opcji ubiegania się o wizę bez wymogu przeprowadzenia rozmowy. Dziecko musi miec poniżej 14 lat, a przynajmniej jedno z rodziców posiadać ważną wizę tej samej kategorii. Jeżeli jednak już masz umówione spotkanie to obecność obojga rodziców jest wymagana i muszą oni mieć ze sobą ważny akt urodzenia dziecka. Jeżeli stawisz się sama Twoje dziecko mam mniejsze szanse na uzyskanie wizy. Na pewno pomogłoby tu pismo notarialne zezwalające dziecku na wyjazd do USA podpisane przez Twojego męża.

      Musisz również pamiętać, iż dziecko może podróżować za granicę z osobą trzecią, czyli bez opieki rodziców lub prawnego opiekuna, tylko za zgodą rodziców, która jest poświadczona odpowiednim aktem notarialnym. Takie zaświadczenie musi być spisane w obecności obojga rodziców, a opiekun dziecka musi je przedstawić podczas odprawy. Dodatkowo dziecko musi posiadać ważny paszport.

      Więcej informacji możesz uzyskać dzwoniąc do konsulatu lub ambasady (Warszawa – 22 504 2000, Kraków – 12 424 5107).

      Pozdrawiam
      Szymon

       
  2. oLA

    2 luty 2017 o 20:32

    staram się o wize dla 12 letniej córki, pojedzie z babcia która ma wizę a my rodzice nie mamy wiz, wypełniałam wniosek 160 w imieniu córki tzn. odpowiedzi udzielałam za nią (np. nazwisko panieńskie matki- podałam swoje panieńskie) i na końcu wpisałam siebie (przy pytaniu czy ktoś za nia wypełniał wniosek) nie wszystko po najechaniu myszka się tłumaczyło więc korzystałam z tłumacza google- tragedia ale jakoś poszło wczoraj wysłałam i chciałam potwierdzenie na maila – ale jeszcze nie mam potwierdzenia. nie dzwonię do krakowa na info bo odsyłają do innych firm a ci pobieraja dodatkowa opłatę , muszę jeszcze opłacić ale wacham się bo naszły mnie wątpliwości czy miałam ten wniosek wypełniać tak jak napisałam? w jej imieniu?

     
    • Szymon

      Simi

      3 luty 2017 o 09:06

      @oLA

      Nie ma w tym żadnego problemu, że wypełniłaś za nią wniosek. Teraz musisz tylko wnieść opłatę i zakwalifikować córkę na opcję Drop Box Confirmation Letter czyli, wysyłkę wszystkich dokumentów kurierem TNT bez konieczności osobistego stawiania się w ambasadzie/konsulacie, gdyż ma mniej niż 14 lat.

      Pozdrawiam

       
    • emilia

      7 maj 2017 o 22:10

      hej Ola, jestem ciekawa jak Wam poszło z wizą dla dziecka.
      napisz do mnie proszę emilka19916@gmail.com

       
 
ALABAMA ALASKA ARIZONA ARKANSAS CALIFORNIA COLORADO CONNECTICUT DELAWARE DISTRICT OF COLUMBIA FLORIDA GEORGIA HAWAII IDAHO ILLINOIS INDIANA IOWA KANSAS KENTUCKY LOUISIANA MAINE MARYLAND MASSACHUSETTS MICHIGAN MINNESOTA MISSISSIPPI MISSOURI MONTANA NEBRASKA NEVADA NEW HAMPSHIRE NEW JERSEY NEW MEXICO NEW YORK NORTH CAROLINA NORTH DAKOTA OHIO OKLAHOMA OREGON PENNSYLVANIA RHODE ISLAND SOUTH CAROLINA SOUTH DAKOTA TENNESSEE TEXAS UTAH VERMONT VIRGINIA WASHINGTON WEST VIRGINIA WISCONSIN WYOMING